Kumlama
Kumlama, paslanmaz çelik ya da metalin üzerindeki kiri, yağı, pası ve korozyonu kaldırıp yüzeyin tekrar boyanmasını içeren yüzey temizleme işlemidir. Paslanmazda kumlama paslanmaz çeliğin zaten uzun olan ömrünün daha da uzamasını sağlar.
Kumlama işlemi yapılırken özel olarak imal edilmiş grit diye bilinen aşındırıcı maddeler kullanılır. Kumlama, yüzeydeki mikro partikülleri temizlediği temizleyip paslanmaz çelik ve metalin özünü ortaya çıkartmaktadır.
Kumlama Nasıl Yapılır? [Uygulanışı]
Kumlama kumunun yüksek basınçlı hava ile metal yüzeye çarptırılması işlemidir. Bu çarpma esnasında kum metal yüzeyi mikron seviyesinde aşındırırken aynı zamanda yüzeydeki yağ ,kir, pas gibi her türlü istenmeyen maddeyi de temizler ve yüzeyi boya uygulamasına hazırlar. Açık alanda yapılacak mobil kumlama işlemi için kumlama kazanları kullanılır. Kumlama kazanları ile tersanelerdeki gemilerin kumlanması, büyük konstrüksiyonların kumlanması gibi işler yapılabilir. Ayrıca kumlama odalarında çok büyük parçaların kumlanması da bu makine türü ile gerçekleştirilir. Orta boy parçaların manuel / otomatik olarak kumlanması için kumlama kabinleri kullanmaktadır. Çok girift / karmaşık geometrik yapıya sahip parçaların kumlanmasında, özel ve hassas parçaların kumlanmasında kullanılmaktadır. Kumlama kabinleri küçük ve kapalı sistem oldukları için yer sorunu yaşayan firmalar için oldukça idealdir.
Otomatik Kumlama mı Manuel Kumlama mı?
Üzerinde kaynak yapılmamış , profil ya da sac malzemelerde ve belirli ölçülerde kesme kaynak işlemi yapılmış çelik malzemenin kumlanmasında trübinli otomatik kumlama makineleri kullanılır. Tam otomatik sistemin en büyük avantajı makineye girebilecek boyuttaki malzemelerin hızlıca ekonomik olarak kumlanabilmesidir. Dezavantajı ise büyük parçaların otomatik makinelere sığmamasıdır. Örnek vermek gerekirse; tersanelerdeki gemi ya da büyük iş makineleri otomatik kumlama makinelerine sığmaz. Bu tarz büyük makinelerde manuel kumlama devreye girer.
Kumlamada Kullanılan Malzemeler Nelerdir?
Kumlama makinelerinde metal, cam ya da mineral esaslı aşındırıcı malzemeler kullanılabilir. Kumlama makinesine ve kumlanacak alanın malzemesinin cinsine göre seçilen malzeme farklılık gösterebilir. Kumlama yaparken nozul, nozul tutucu, maske ve eldiven gibi koruyucu ürünler kullanılmalıdır. Bu hem güvenliği hem de işin verimli yapılabilmesi için yardımcı olur.
Kumlama sarf malzemeleri olarak; paslanmaz çelik bilya, cam kürecik, alüminyum oksit bilya, çelik grid, bazalt silis, kuvars gibi aşındırıcılar kullanılabilir. Özellikle silis kum, çok hafif şiddette yapılacak olan kumlama tekniği ile birlikte kullanılır. Silis kumu kullanmak yüzeyin bozulmamasını sağlayacaktır. Grid ise kumlama gücü en yüksek olan kum çeşididir. Demir artığı olarak da bilinen grid, özellikle büyük yüzeylerde kullanılır.
Desteğe İhtiyacınız mı Var?
0224 215 70 73